Webes ismeretterjesztő

Először egy kis törivel kezdeném. Tudom, nem mindenki szereti az ilyet, de ez más lesz, mint a suliban!

A Web (World Wide Web) 1989-ben indult útjára az európai CERN-ből. (Európai Részecskefizikai Laboratórium) Tim Berners-Lee célja a kutatási eredmények gyors megosztása volt, egyszerű szöveges formában, más kutatók eredményeire mutató hiperhivatkozásokkal összefűzve. Innét ered a fájlok neve: Hipertextes dokumentum, és a küldésükre szolgáló megoldás: HTTP (HyperText Transfer Protocoll). Fontosnak tartom rögtön itt tisztázni a tévhitet, hogy a Web ugyanaz, mint az Internet. NEM! Az Internet bármilyen kapcsolatot jelenthet számítógépek között (fájlátvitel, levelezés, stb), a Web viszont csak az, ami HTTP-n keresztül jön és a böngészőnkben megjelenik weblapok formájában.

Jut' eszembe, szükségünk lesz úgynevezett böngészőkre hogy élvezhessük későbbi munkánk gyümölcsét. A Windowsban beépítve kapott Internet Explorert remélem, senkinek sem kell bemutatnom, illetve feltehetően ismered a Mozilla Firefoxát, a Google Chromeot, az Apple termékek Safariját vagy a főként mobilokra telepített Operát és a lista itt még közel sem ér véget. Ha még nem lenne egyszerre több, de legalább kétféle a fentiekből a gépeden, javaslom telepítsd őket most. A későbbiekben ígérem, kiderül miért van erre szükség.

A webes dokumentumokat a legegyszerűbben az angol WYSIWYG (What You See Is What You Get) mozaikszóval szokás jellemezni. Ez magyarul amolyan írd be és nézd meg kategória. (Beírsz pár kódot és megnézed az eredményt, majd újra...) Egyszóval a továbbiakban leírtakkal és egy kis leleményességgel Te is igazi honlapszerkesztővé válhatsz! Fontos megemlíteni, hogy nem kell semmiféle, a mátrix filmből ismert kódokra gondolni. Mindent szöveges formában fogunk leírni a fájljainkba.

Tehát a honlapkészítéshez nem lesz másra, csak egy szövegszerkesztő programra szükségünk. Persze nem az Office-ból ismert Word a legmegfelelőbb erre a célra. Aki nem szeret telepítgetni, neki mindig kéznél lesz a Windowsba rejtett Jegyzettömb (Notepad). A többieknek javaslom az EditPlus program letöltését innét: www.editplus.com, vagy a mozilla Kompozerjét innét: www.kompozer.net Komolyabb célokra az Adobe Dreamwawer-je talán a legmegfelelőbb választás...

Most, hogy minden szükséges előkészületet megtettünk, nincs más hátra, mint előre! Lássuk, mik azok a HTML fájlok és miket kell beléjük írni, hogy weblap legyen belőlük!

Ugrás a következő oldalra!

0 hozzászólás