Blokk szerű szöveges elemek

Rajta hát, lessük meg a body-ját! Minden, mi szemnek ingere, itt követhetjük el, a <body></body> címkék között. Az XHTML-ben megkötés, hogy nem lehet kapásból szöveget írni a törzsbe, hanem előtte valamilyen szöveges elemet, például egy bekezdést kell nyitnunk. Mielőtt rátérnék a többi megoldásra, tisztáznunk kell a következőket: blokk-szerűnek az egy v. több sor magas és teljes képernyő széles téglalapszerű elemet, sorbelinek pedig az egy sor magas és adott szélességü elemet hívjuk.

Esztétikus és praktikus a címek és alcímek kiemelése. Erre szolgálnak a header tag-ek: <h1></h1>, <h2></h2>, ... egészen <h6></h6>-ig. A számok itt a méreteket jelölik, ugyanis az 1 a legnagyobb és a 6 a legkisebb, de a gyakorlatban 1-3-ig használjuk őket. Jellemzőjük hogy általános esetben a böngésző alapértelmezése a tényleges méret, illetve előtte és utána térköz (üres sor) választja el őket a többi elemtől.

Ez után jöhet a fent említett bekezdés (v. általános szöveg) <p>...</p>. Ő is rendelkezik alapesetben a térköz tulajdonsággal. A bekezdésen belül a már ismert sortöréssel <br /> tördelhetjük a szöveget.

Ha próbáltál már pár sort megjeleníteni, láthattad, teljesen mindegy a fájlban hová teszed a sortörést vagy hány szóközt, illetve tab-ot használsz. Folyamatos szöveget kapsz eredményként csak egy-egy szóközzel. Ha mindenképpen ragaszkodni szeretnél ehhez a szöveges (txt) fájlokból ismert formázáshoz, használhatod a <pre>...</pre> (Preformatted ~ előre formázott) címkét. Ha pedig több ún. törés nélküli közöket szeretnél egymás után tenni, azt az ismételt szóközök helyére tett &nbsp; speciális karakterrel (további speciális karakterek listája itt) érheted el.

Idézetekhez (beljebb húzott bekezdés) szokás a <blockquote></blockquote> blokk idézetet használata. Megegyezik gyakorlatilag a fentiekkel, csak bal oldali margója nagyobb és benne közvetlenül csak blokk egység következhet.

Ha már a beljebb húzásoknál tartunk, meg kell említeni a klasszikus típusát, a felsorolást is. Három típusa, rendezett (Ordered List), rendezetlen (Unordered List) és definíció (Definition List) lista létezik. A Tag-jeik a rövidítésükből következnek: <ol></ol>, <ul></ul> és <dl></dl>. A különbség a rendezett és rendezetlen közt, hogy előbbi számozással illetve betűzéssel, ezzel szemben utóbbi csak egyforma szimbólumokkal jelölt. Ám ezekkel még csak a listát jeleztük, belső elemeiket (List Item) első kettőnél a <li> ... </li> címkék fogják közre. A definíció kicsit bonyolultabb, hiszen kell lenni egy definiáltnak (<dt> ... </dt>) és egy vagy több definíciónak (<dd> ... </dd>). Megjegyezném, hogy HTML-ben elég volt csak a nyitó <li>,<dt>,<dd>-t használni. Az őt követő szöveg mind egy elemet jelentett, amíg a következővel új elem nem lett létrehozva.

Bármilyen meglepő, a vonal (<hr />) is a fentiekhez hasonló ún. blokk egység. Végül pedig említeném a kontaktinformációk számára kitalált <address>...</address> címkét. Ritkán használjuk, tulajdonképpen csak egy sima bekezdés dőlt betűs szöveggel.

Vonalas szöveges elemek

De hogy formázhatunk egy-egy, a blokkon belüli kisebb szövegegységeket? Magától érthetődik: sorbeli elemmel! A méretet a környezetéhez képest növelhetjük, illetve csökkenthetjük a <big>nagyít</big> és <small>kicsinyít</small> Tag-ekkel. Beljebb húzáshoz a <q>behúzás</q>, vastagításhoz a <b>bold~vastag</b>, döntéshez a <i>italic~dőlt</i>, áthúzáshoz a <del>deleted~áthúzott</del>, alsó és felső indexhez pedig a <sup>felső</sup> és <sub>alsó</sub> használhatók. Utóbbiakat könnyen megjegyezhetjük, hiszen a "P" és "b" "karikája" jelzi a magasságot. Az <em></em> kihangsúlyoz és a <strong></strong> pedig még ennél is jobban. A HTML weblapok számára még alkalmazható a <strike>áthúz</strike> és az <s>strike~áthúz</s>, az <u>underline~aláhúz</u> és a <center>középre</center> is. Ők XHTML-ben kerülendők!

A speciális formázáshoz a HTML-ben a <font>...</font> címkét alkalmazták, az XHTML-ben viszont kerülendő ez a forma, így a <span>...</span> javasolt. A későbbiekben megtanuljuk majd őt tovább formázni, jelenleg csak azt kell tudni, hogy vele elkülöníthetők bizonyos szavak, szócsoportok a többitől egy blokkon belül. Speciális esetben még lehet használni: a <code>kód</code>, <samp>példa</samp> és <var>változó</var> címkéket programkódok megjelenítésére, és a <kbd>keyboard</kbd>-t billentyű jelzésére. A <cite>...</cite> más forrásból való ízelítésre jó, a <tt>...</tt> nyomtatott stílusú szöveget, a <dfn>...</dfn> zárt formula definícióját, a <bdo>...</bdo> kétirányú szöveget produkál. Az <abbr title="gyorstipp" >rövidítés~abbrevation</abbr> fontos funkciója pedig, hogy egy title attribútummal felvértezve meg fog jelenni a fölötte tartott egér hatására annak értéke (gyorstipp). Ennek egy változata az <acronym>mozaikszó</acronym>, mely ugyan szabványos, mégis egyre inkább kiszorulni látszik. Fontos, hogy ezt a title attribútumot minden HTML/XHTML body-beli eleme megkaphatja.

Ugrás a következő oldalra!

0 hozzászólás