A nyelv szintaktikája

A HTML nyelv szintaktikája nagyon egyszerű. Amint azt a bevezetőben is említettem szokták (WYSIWYG) írd be és nézd meg kategóriának nevezni. Felvetődik itt a kérdés: hogyan különbözeti meg a böngésző az egyszerű szöveget a Tag-ektől? (Talán a címke szó a legjobb magyar fordítás rá.) A válasz: őket relációjelek közé kell tenni. Így: <címke> (A gyengébbek kedvéért AltGr + í és AltGr + y.) Fontos hozzátennem, hogy ez a nyelv nem Chase Sensitive (A kis és nagybetűvel írt Tag-et egyaránt elfogadja.) Az XHTML viszont megköveteli a kisbetűk használatát! A jövőben erre ügyeljünk.

A Tag-ek általában egy adott szakaszra vonatkoznak, így kezdő- és záró elemből állnak és közéjük kerül a formázandó szöveg. Pl.: <b>...</b> (bold ~ félkövér) Látható, hogy a záró elem egy "/" jellel különbözik csak a kezdőtől. Létezik egy másik típus is, mikor összevonjuk e kettőt: <br /> (break ~ új sor) vagy <hr /> (horizontal ruler ~ vízszintes vonal) Az XHTML szerint ez utóbbiakat is kötelező lezárni /-rel, a HTML-ben ezt elhagyhatjuk. Lehetőség van ezen elemek különálló tag-gel lezárására, de az emberi lustaság általában győz és marad az összevont. :) Tegyünk is egy próbát! A honlap Kódtesztelőjébe írjuk be a "sima és <b>vastag</b>" sort! Ha az eredmény: "sima és vastag", akkor létrehoztuk életünk első, picit gyenge honlapját! A címkét értelmezi a böngésző és nem írja ki, hanem formázza a szöveget. Most próbáljuk ki pár sorral (br) lejjebb ugyanezt dőlten (i ~ italic) és aláhúzva (u ~ underline)!

Már csak egy megválaszolatlan kérdés merülhetett fel benned. Mi van olyankor, ha mondjuk színezni akarjuk a szövegeket. Minden színhez tartozik egy külön Tag? Sokkal egyszerűbb a megoldás: a Tag-eken belül lehetőség nyílik attribútumok megadására. Az adott attribútumot a Tag-be írjuk, majd utána egyenlőségjellel ( = ) adjuk meg neki az értékét. Az XHTML annyit csavar rajta, hogy idézőjelek közé kell tennünk az értékeket ( " " vagy ' ' ), illetve minden attribútumnak értékkel kell rendelkeznie. Tehát teljesen valahogy így néz ki: <címke attribútum="érték">...</címke> Akkor most lássuk hogyan is néz ki egy elválasztó vonal piros színben. A tanult módon kezdjük az írást: <hr color="red" /> Nem is olyan nehéz, csak egy kis angoltudást igényel, hiszen sokféle paraméter és érték létezik. (A későbbiekben részletes bemutatásra kerülnek.)

Remélem eddig érthető voltam, és sikerültek a lelkes gyakorlások.
(Ha még nem említettem, a fájlokat ".htm" vagy ".html"-ként kell menteni!)

Ugrás a következő oldalra!

0 hozzászólás