A nyelv felépítése

Mint azt már említettem, a HTML / XHTML nem egységes, így tudatnunk kéne valahogy a böngészőnkkel, hogy mit kap tőlünk. Erre szolgál a dokumentumtípus-definíció (DTD). Hiányában természetesen nem dől össze a világ, böngészőnk alapértelmezése veszi kézbe a dolgokat. Ennek ellenére erősen ajánlott mindig megadni. Honlapunk első sora ezekkel kezdődhet:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">

Ez a sor általában a böngésző alapértelmezés is. Ezt alkalmazzuk, ha HTML 4-ben írjuk az oldalt!

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

Ezt a meghatározást akkor használjuk, ha XHTML 1.0 kódot használunk, viszont még szeretnénk a HTML 4 néhány tulajdonságát kihasználni régebbi böngészőkön.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-frameset.dtd">

Ezt csak akkor használjuk ha XHTML 1.0-ban is kereteket (frame) szeretnénk alkalmazni, hiszen ott nem tartozik a szigorított szabályok közé ez a módszer.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

Ezt akkor használjuk, ha szigorúan meg szeretnénk feleltetni az XHTML 1.0 szabványnak a stíluslapokkal együtt.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">

Ez a meghatározás pedig XHTML 1.1 szerinti honlapkódokat jelent, ami jelenleg a legszigorúbb szabályok követését jelenti.

A HTML jelölőrendszere strukturálisan felépített. (külön-külön egymásra épülő részekre osztott) A 2 legfőbb rész: a FEJLÉC (angolul: HEADER) és a TÖRZS (angolul: BODY). A fejlécbe tesszük az olyan dolgokat, ami általában nem látható (szerző neve, stb...). A törzs az oldal látható része. Itt mennek végbe a formázások és a szövegeket, adatokat is itt közöljük. Mindez pedig mivel a HTML része, ezért egy <html></html> tag közé tesszük. Most már nem nehéz kitalálni, hogy is fogjuk őket használni...

<html lang="hu" xml:lang="hu" xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head> ... </head>
<body> ... </body>
</html>

Hoppá, itt valami más is van! A lang honlapunk szöveges tartalmának elsődleges nyelvét határozza meg. Nem kell aggódni, ez leginkább csak a keresők és szövegfelolvasók miatt szükséges. (Ettől még írhatunk több nyelven is, ha azt az más tag-ekben ugyanezzel a módszerrel megadjuk.) Aztán jön a két xml-es attribútum. Ezek használata csak akkor szabad, ha az XHTML mellett döntünk.

Most már ideje lenne megismerkedni a két ... helyére írható kódokkal, nem?

Ugrás a következő oldalra!

0 hozzászólás