HTML vagy XHTML? Honnét Tudnám Mi Lenne...

A HTML nem más, mint a kb 1993-óta létező HyperText Markup Language rövidítése. Magyarul: Hipertextes dokumentum-leírónyelv. Fő előnye, hogy platform független. (Nem függ operációs rendszertől.) A funkciója eredetileg az volt, hogy egy gyors és könnyen formázható szöveges információkat közlő eszköz legyen egymásra mutató hivatkozásokkal. Tehát a HTML, mint jelölőnyelv, egy SGML (Standard Generalized Markup Language) jelölőrendszer. Ez a jelölőrendszer egyrészt tetszőleges karakterekből (egyszerű szöveg) áll, másrészt pedig olyan címkékből, amik a böngésző számára egyértelműen felismerhetők és velük formázhatók az oldal elemei.

Azután létrejött egy új szervezet a World Wide Web Consortium (W3C), mely szárnyai alá vette a HTML-t és onnéttól kezdve elindult a Web úttörése. A W3C 1996-tól kezdve elfogadta a táblázatokat, a kereteket, a stíluslapokat, az appleteket, a szkripteket, (ezekről később részletesebben írok) és még sok minden mást, amivel a Web dokumentumok egyre inkább a látványvilág felé kezdtek orientálódni, és nem a szöveges információközlés felé, ami az eredeti cél volt. Egyre jobban grafikussá váltak a felületek. Elindult a böngészők versenye ezek minél gazdagabb megjelenítésére. Az események egyetlen nagy hátránya: a különböző böngészők nem teljesen kompatibilisek a szabványokkal. Ezért fennáll az esély, hogy egyes típusok másképpen jelenítenek meg egy s mást. Később, a mobilinternet terjedésével együtt megindult egy szabványosítási folyamat. A W3C létrehozta az XHTML-t (Extensible HTML), ami már SGML helyett az XML jelölőrendszeren alapul és napjaink böngészői egységesen preferálják. Használata ajánlott, hiszen a sokkal korlátozottabb kódhasználatból adódóan javul oldalunk kompatibilitása, illetve egyszerűsödik azok egy külső programmal való generálása is. Végül pedig Neked, mint szerkesztőnek is sokkal könnyebb dolgod lesz.

Ismét el kell oszlatnom néhány tévhitet. Az XHTML nem jelent feltétlenül előnyt a mobiltelefonos böngészésben, sem az elterjedtségben. A jelenleg XHTML-ben írt oldalak többsége is hibás. Illetve az sem igaz, hogy ezzel felkészítjük honlapunk a jövőre, hiszen a jövő nagy valószínűséggel a fejlesztés alatt álló HTML 5-é. (Ez a nyelv visszafele kompatibilis a régiekkel, mindezek mellett az XHTML-hez hasonló előnyökkel rendelkezik.) A szintén fejlesztés alatt álló XHTML 2 viszont egy teljesen új irányvonalat képvisel, mi támogatottság hiányában úgy látszik, kudarcba fullad.

Mivel a fent tárgyalt két nyelv nagyon hasonló és nem jelenthető ki egyértelműen, melyik "jobb", így a továbbiakban egyszerre fogom bemutatni a HTML és XHTML nyelveket, mindenhol felhívva a figyelmet a köztük lévő eltérésekre.

Ha még nem sikerült elvenni a kedved egy honlap készítésétől, várlak a következő oldalon! :)

Ugrás a következő oldalra!

0 hozzászólás