A fejléc és tag-jei

Lássunk neki a fejléc lefejezésének... Ahogy azt már említettem, a fejlécbe (<head></head>) kerül minden a böngésző számára fontos, számunkra viszont többnyire láthatatlan elem. Kezdjük hát rögtön a kivétellel: a <title></title>. Ezzel a Tag-gel adhatjuk meg leendő honlapunk címsorában megjelenő szöveget. Amit tudni kell róla, hogy nincsenek attribútumai és csak egyszerű szöveges szöveg (remélem értitek... :) ) írható közé, illetve ennek hosszát egyes böngészők korlátozhatják.

Ezt követi általában egy rakás <meta />. Létezik belőle http-equiv-es és name-es is (egyszerre csak az egyik alkalmazható), de mindkettőnek rendelkeznie kell a content attribútummal. Tulajdonképpen ők csak segítik a böngészők dolgát bizonyos tulajdonságok előre definiálásával. Hiányukban a böngésző alapértelmezése fog történni. A fontosabbak a következők:

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Weblapunk tartalomtípusát (MIME) itt adhatjuk meg (text/html vagy application/xhtml+xml) és itt kap helyet a HTML fájl karaktereinek kódlapja. Ha nincs definiálva, akkor a iso-8859-2 lép életbe. Létezik még UTF-8, ANSI és Unicode... Megjegyzés: az application/xhtml+xml tartalomtípust sajnos nem támogatja az IE. Helyes XHTML lapokhoz ezt kéne alkalmazni, de a kompatibilitás érdekében erről le kell mondanunk. Érdemes a <title> elé tennünk.

<meta http-equiv="content-script-type" content="text/javascript" />
<meta http-equiv="content-style-type" content="text/css" />
<meta http-equiv="content-language" content="hu-HUN" />

Itt történik a javascript és a stíluslapok tartalomtípusának meghatározása. (Róluk később bővebben.) Az utolsó Tag pedig mondanom sem kell, a tartalom nyelvének kiválasztását végzi...

<meta http-equiv="refresh" content="1860" />

Az előző segítségével megadható egy bizonyos időintervallum, mely eltelte után önmagától frissíti a böngésző a lapunkat. (Gyorsan változó tartalmú honlapok esetén célszerű.) Értéke másodpercben értendő.

<meta http-equiv="pragma" content="no-cache" />
<meta http-equiv="cache-control" content="no-cache, must-revalidate" />

A böngészők tárolnak egy példányt a weblapunk elemeiről a felhasználó merevlemezén a következő gyorsabb betöltés érdekében. Ezt az un. cache-t kapcsolhatjuk ki e két sorral. Böngészőtől függ, melyik működik. (Gyakran frissített képi elemek esetén ajánlott.)

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=8" />
<meta http-equiv="imagetoolbar" content="no" />

Csak az Internet Explorer értelmezi a fenti két sort. Az elsővel megadható, hogy az IE melyik változatára készült az oldalunk. A "kompatibilitási nézet" ennek megfelelően értelmezi. A másodikkal régebbi IE-k esetén a képeken megjelenő kis sávot tűntethetjük el.

<meta name="revisit-after" content="5 days" />

A már meglátogatott hivatkozások egy rövid ideig más színnel jelennek meg. Ennek elévülését szabályozhatjuk a fenti formában.

<meta name="author" content="készítő" />
<meta name="copyright" content="jogi tudnivalók" />
<meta name="description" content="rövid leírás" />
<meta name="keywords" content="kulcsszó1, kulcsszó2, ..." />

A fenti 4 meta Tag-hoz nem szándékozom különösebb leírást mellékelni. Ha többet szeretnél megtudni a fenti tagekről vagy a keresőoptimalizálásról, javaslom Csentes Zoltán weboldalát, az ad-ops.hu-t.

Ugrás a következő oldalra!

0 hozzászólás