CSS 2-t vagy 3-at használjak [2011. 02. 17.]

A HTML5-tel szinte egy kalap alatt említik a CSS3-at is. Gyakori még a "Modern CSS" kifejezés is. Mitől modern? Hogy érdemes használni, ha csak a felhasználók egy szűk rétege képes az új funkciók megjelenítésére?

A CSS-ről általában:

A CSS nem feltétlenül a HTML nyelvhez kapcsolódó szabvány. Inkább tekinthetjük egy univerzális, a megjelenést egységesen leíró nyelvnek. Segítségével megszabhatjuk bármilyen tartalomnak,hogyan jelenjen meg. (Erre a legjobb példa, az XML-ekben tárolt adatok megjelenítése XSL-lel.) Gyakorlati alkalmazása azonban mégis a honlapoknál (HTML és XHTML) a legelterjedtebb. Legfontosabb jellemzője, hogy lépcsőzetes, azaz több stíluslapot alkalmazhatunk egy oldalra, és ezek között egy előre meghatározott precedencia dönt, mi legyen érvényes végül.

A CSS 2:

Napjaink összes böngészője támogatja ezt a nyelvet. Képesek vagyunk általa színezni, képet illeszteni, méretezni, pozícionálni, úsztatni, szöveget formázni, és egyéb a dokumentumfára és dobozmodellre támaszkodó megjelenésmódosítást végezni. Ezeket akár médiatípusokra lebontva is. Továbbá képernyőfelolvasóknak is tud ajánlásokat nyújtani. Mivel sokkal inkább ajánlások a CSS nyelvben leírtak, mint szabályok, így fő újítás az elődjeihez képest, hogy úgynevezett kísérleti tulajdonságokat is használhatunk benne. Az XHML fő irányelvét, a tartalom és kinézet szétválasztását is minden bizonnyal a CSS 2 ihlette. A nyelv ismerete és használata erősen ajánlott!

A CSS 3:

Jelenleg a CSS 3 még nem vált ajánlássá, mert munkafázis alatt áll. Egyes böngészők ugyan már támogatják bizonyos részeit, mégsem tekinthető véglegesnek. Ez a változat rengeteg grafikai újítást fog tartalmazni, mint átlátszóság, lekerekített szegélyek, átmenetek, árnyékok, tükröződés, és több 2D-s transzformáció támogatása. (Pl: elforgatás) Ezeken kívül fontos újítás, hogy a betűtípus problémákra és gyakran használt szövegrendezésre (pl.: több hasábos szöveg) is megoldást fog nyújtani.

Összegzés:

Ha professzionális kinézetet kívánunk honlapjainkra ruházni, már alkalmazhatjuk ezeket, hiszen a CSS3 visszafele kompatibilis a 2-vel. De szem előtt kell tartanunk, hogy ezek csak a felhasználók egy csekély köre számára lesznek láthatók. Tehát minden honlapot előbb CSS 2-vel formázzunk és ha így megfelelő, egy-egy látványos extrát még tehetünk hozzá. Lényeg, hogy ezek alkalmazásával ne kerüljenek hátrányba a régi böngészős felhasználók!

0 hozzászólás