Publikációk

Az itt található szerzeményeket sajátkezüleg készítettem, így azok saját szellemi tulajdonomat képezik. Ha felhasználni támad kedved néhányat, azt kizárólag a forrás megjelölésével tedd. Vagy ne tedd. Légy kreatív és készíts jobbat!

Wi-Fi alapú helymeghatározás beltéren (FOSS4G HU)

Wi-Fi alapú helymeghatározás beltéren (FOSS4G HU)

Dolgozatunk célja egy egyetemi navigációs rendszer kialakítása, melyet Wi-Fi alapú beltéri helymeghatározással kívánunk megvalósítani. Az épületen belüli navigáció nem kiforrott technológia, ezért olyan felmérési-, feldolgozási- és megjelenítési lehetőség után kutattunk, mely gazdaságos és könnyen elérhető mindenki számára. A rendszer egy felhasználóbarát, mobil- és webes alkalmazás formájában valósult meg nyílt forráskódú szoftverek segítségével.

Egyedi CMS rendszer - Szakdolgozat

Egyedi CMS rendszer - Szakdolgozat

A szakdolgozat témája egy egyedi tartalomkezelő rendszer (CMS) fejlesztése, néhány menüpontból álló, bemutatkozó oldalak számára. Az intaraktív web alkalmazás elsődleges feladata, hogy segítségével bárki, egyszerűen, és gyorsan, előzetes informaitikai ismeretek nélkül módosíthassa honlapja tartalmát és kinézetét. A kialakításra került rendszer és a szakdolgozat, web-programozó tanulmányaim befejezése során készült, 2014-ben.

Egy szokásos sztori

Egy szokásos sztori

A rövid történet egy srácról és egy lányról szól, akik egy meglehetősen furcsa véletlennek köszönhetően találkoznak. Később, ahogy egy szokásos sztoriban az lenni szokott, egymásba szeretnek. Várjunk csak, ez így túl egyszerű! A címet megcáfolandó, rengeteg szokatlan, különös és meglepő esemény szemtanúi lehetünk. E sztori garantáltan felforgatja az íratlan tradíciókat... és hogy mi lesz a végkifejlet? Ez csak attól függ, kinek mi van megírva...

Automatikus 3D pontazonosítás

Automatikus 3D pontazonosítás

Régen még fikciónak tűnt, mára már valóság a gépi látás. Az emberi szem működésének analógiájára léteznek módszerek, melyekkel két- vagy több különböző állású képből leképezhetjük a 3D-s teret. Az intelligens algoritmusok képesek megkeresni és felismerni a képeken lévő közös tartalmat. Prezentációmban néhány szoftverrel és egy a fényképekből előálló virtuális modellel mutatom be az automatikus pontazonosítás lényegét.

Barcsi határátkelő geodéziai kivitelezése

Barcsi határátkelő geodéziai kivitelezése

A ’60-as évek óta megnyitott Dráva-híd és a határátkelő mindig is kulcsfontosságú szerepet töltött be Barcs életében. Az Európai Unióhoz történő csatlakozás ezt tovább erősítette, hiszen a déli határ immár az Unió határa is lett. Így szükségszerűvé vált a régi infrastruktúra átalakítása a gyors és európai szintű kiszolgálás, továbbá a várost terhelő forgalom csökkentése érdekében. Az összeállítás célja az építkezési geodéziai szemléletű bemutatása.

Az emberi mozgás vizsgálata - első beszámoló

Az emberi mozgás vizsgálata - második beszámoló

Az emberi mozgás vizsgálata - első beszámoló

A komplex rendszerek, mint a gazdaság működése vagy az időjárás, nagyon nehezen jelezhetők előre. Prezentációmban a hasonlóan megjósolhatatlan, véletlenszerűnek tűnő, emberi mozgást vizsgálom, a már mindannyiunk zsebében ott rejlő GPS modullal. A mozgásminták 1-2 hónapos rögzítése és elemzése után érdekes következtetések vonahtók le, és még érdekesebb kérdések merültek fel! Tényleg a magad ura vagy? Add a telefonod, megmondom hol leszel holnap ilyenkor!

Az optikai hálózat Magyarországon

Az optikai hálózat Magyarországon

A nagy átviteli sebességet igénylő szolgáltatások terjedése, egyre inkább szükségszerűvé teszi a nagysebességű, szélessávú adatátviteli rendszerek kiépítését. Napjaink telekommunikációs fejlesztésében egyértelmű a trend; az optikai kábelek elvezetése egészen a végfelhasználóig (lakás, iroda), valamint a vezeték nélküli rendszerek továbbfejlesztése és arányuk növelése tűnik a jövő technológiájának. A rézvezetős kábelek korszaka immár lezárult. A dokumentum a magyar előzményeket, az optikai hálózatok típusait, szerelvényeit, szokásos elrendezéseit tárgyalja.

A mai Duna kialakulása és mederváltozásai

A mai Duna kialakulása és mederváltozásai

Magyarország vízrajzát alapvetően meghatározza az a megszokott tény, hogy gyakorlatilag minden felszíni víz a déli középpont felé gravitál, és onnan a Dunán, a Vaskapu-szoroson keresztül a Fekete-tengerbe jut. Joggal kijelenthetjük, hogy az egész ország területe a Duna vízgyűjtő területéhez tartozik. Meglepődnénk, ha azt hallanánk, hogy a Duna az évezredek során bejárta egész Magyarország területét és korántsem ott folyt, ahol ma? Pedig a kijelentés nagyon is helytálló! Ebben a dolgozatban a Duna kialakulásának bemutatása mellett, többek közt erre is fény derül.

Gyémánt árok GPS műhold előrejelzés

Gyémánt árok GPS műhold előrejelzés

A gyémánt kitermelésére használt hatalmas árok Mirna mellett található Oroszország kelet-szibériai területén (Jakutföldön). A bánya a világ egyik legnagyobb felszíni kitermelésű gyémántfejtője. Ezen 525 m mély és 1,25 km átmérőjű mesterséges mélyedésben a 2011. 11. 28.-án elvégezhető GPS mérések tervezését mutatom be. Hogy megoldható legyen a kitermelő gépek GPS vezérlése ilyen extrém körülmények közöt is, komolyabb előkészületek és megfelelő időintervallumok lehetnek indokoltak.

Verona és az észak-itáliai Erődnégyszög

Verona és az észak-itáliai Erődnégyszög

Az észak-itáliai Erődnégyszög vagy Várnégyszög egy kiterjedt katonai erődítmény-rendszer a Garda-tótól délre, az Etsch (Adige) és Mincio folyók közében, amely négy fő erődcsoportra támaszkodik: Legnago, Mantova, Peschiera del Garda és Verona. Utóbbi ugyanis nem csak William Shakespeare közismert drámájának színtere, hanem Európa egyik legerősebb védelmi rendszere, mely méltán nevezhető a négyszög kulcspontjának. Ezek történetét és fejlődését mutatom be néhány oldalban.

Vígszínház geológiai szakvélemény

Vígszínház geológiai szakvélemény

1896-ban egy év alatt felépült az impozáns Vígszínház, amely mögött az építés évében még mocsaras terület húzódott. A II. világháború utolsó napjaiban bombatalálat érte az épületet, amely újra felépítve 1951-ben nyílt meg a Magyar Néphadsereg Színháza néven. Az épület lábazatának és előlépcsőjének kőzetei azonban jelenleg is ki vannak téve a forgalom és időjárás viszontagságainak. A szakvéleményben ezek állapotfelmérését végeztem illetve javításukra tettem javaslatot.