HTML, XHTML vagy HTML5

2010. 10. 04.

Manapság mindenhol azt látjuk, hogy hiteles XHTML 1.1 minden új oldal. A régieket mindenki buzgón átszerkeszti. De mi is áll e mögött? Miért jobb az X-től egy oldal?

Bővebben a HTML (4)-ről:

A HTML nem más, mint a kb 1993-óta létező HyperText Markup Language rövidítése. Magyarul: Hipertextes dokumentum-leírónyelv. Fő előnye, hogy platform független. (Nem függ operációs rendszertől.) A funkciója eredetileg az volt, hogy egy gyors és könnyen formázható szöveges információkat közlő eszköz legyen egymásra mutató hivatkozásokkal. Tehát a HTML, mint nyelv egy SGML (Standard Generalized Markup Language) jelölőrendszer. Ez a jelölőrendszer egyrészt ASCII karakterekből (egyszerű szöveg) áll, másrészt pedig olyan parancsokból, ami a böngésző számára egyértelműen felismerhető és velük formázhatók az oldal elemei.

Gyakorlatilag az összes 3-4 évvel ezelőtti honlap ezen a nyelven íródott.

A HTML5-ről:

Fontos, hogy még munkafázis alatt áll ez a változat, így konkrétumokról még nem beszélhetünk. A HTML5 rengeteg újítást fog tartalmazni, ami a mai igények miatt nagyon hiányzott már a HTML4-ből, ezen kívül természetesen ötvözi egymásban az XHTML és HTML 4 előnyeit. A legtöbb böngésző jelenleg inkább ezt támogatja, mint a szintén fejlesztés alatt álló XHTML 2-t.

Bővebben az XHTML-ről:

Manapság a mobilinternet terjedésével együtt megindult egy szabványosítási folyamat. A W3C létrehozta az XHTML-t (Extensible HTML), ami már SGML helyett az XML jelölőrendszeren alapul és napjaink böngészői egységesen preferálják. Használata ajánlott, hiszen a sokkal korlátozottabb kódhasználatból adódóan javul oldalunk kompatibilitása, illetve egyszerűsödik azok egy külső szerveroldali programmal való generálása is. Végül pedig Neked, mint szerkesztőnek is sokkal könnyebb dolgod lesz.

Az XHTML 2-ről:

Ez a változat teljesen modularizálja az XHTML-t. Szigorú megkötései vannak. A fejlesztők teljes mobil kompatibilitást ígértek, de úgy tűnik, jelenleg teljesen leállította a W3C a projektet. A jelenlegi kilátások szerint az XML, mint a Web jövője nem képzelhető el.

Összegzés:

Először is el kell oszlatnom néhány tévhitet. Az XHTML nem jelent feltétlenül előnyt a mobiltelefonos böngészésben, sem az elterjedtségben. A jelenleg XHTML-ben írt oldalak többsége is hibás. Az XHTML oldalakat XML tartalomtípussal kéne küldeni. Az sem igaz, hogy ezzel felkészítjük honlapunkat a jövőre, hiszen a jövő nagy valószínűséggel a fejlesztés alatt álló HTML 5-é. (Ez a nyelv visszafele kompatibilis a régiekkel, mindezek mellett az XHTML-hez hasonló előnyökkel rendelkezik.) A szintén fejlesztés alatt álló XHTML 2 viszont egy teljesen új irányvonalat képvisel, mi nem igazán életképes a mai webes szokások esetén.

« Vissza a bejegyzésekhez!